Reforme u školama

Reforme u školama

Evo da napišem neka moja zapažanja i pitanja o reformama u školstvu.

Nastavni planovi i programi jesu pretrpani u sve tri ili četiri godine srednjeg stručnog obrazovanja iz matematike (važi i za gimnazije). Isto tako, apsurdno je da na primer tekstilci i kožari uče sinusnu i kosinusnu funkciju ili da učenici poljoprivrednog smera dokazuju podudarnost trouglova. Mnogo je takvih primera. Sve to kazuje da su planovi i programi pravljeni po šablonima ili nerezonski, prepisivanjem. Naravno, da se to treba menjati.

Ali, da li je to jedini i najveći problem u školama? Naravno da nije. Roditelji jako dobro znaju da njihova deca danas imaju mnoge probleme koje oni kao učenici nisu imali. Došlo je do očiglednog rušenja kvaliteta škole. Tome nisu doprineli planovi i programi. Razlozi su i materijalne prirode jer na primer kod nas udeo prosvete u bruto nacionalnom dohotku iznosi 2%, a u zapadnoevropskim zemljama 5,6 ili 8%. Isto tako narušen je i sistem vrednosti kako morala, tako i duhovne i svake druge vrednosti.

Sa druge strane, Nastavnici su nemotivisani ali nažalost i bez mnogo entuzijazma da pruže sve svoje umeće i znanje jer smatraju da nisu adekvatno nagrađeni za svoj posao. Tako se i časovi vrlo često svode na formalnost i ispunjenje vremenskogintervala od 45 minuta kašnjenjem na časove, upisivanjem nastavnih jedinica koje se ni ne obrađuju i slično. Dobiti dobru platu primaran je motiv. Gde su u tome učenici?

Šta tek reći kada se u reformisanim planovima i programima za srpski jezik i književnost izbacuju epske narodne pesme. Ili što se u udžbenicima za strane jezike crtaju veštice i nastrani simboli. U udžbenicima za istoriju izbacuju se određeni događaji od vitalnog značaja za nacionalnu istoriju. A u Zakonu o osnovama sistema i obrazovanja piše: "razvijanje svesti o nacionalnoj i državnoj pripadnosti, negovanje srpske ali i tradicije i kulture nacionalnih manjina".

Šta reći o tome da osnovna škola traje 9 a srednja 3 godine? Da li je 8+4=9+3? Kakve će kadrovske turbulencije izazvati ovakve promene? Šta će biti sa programima tek tada? Da li će škola ostati škola ili postati neka igraonica? Da li će škola nuditi znanje ili slobodu? Da li ća materijalna sredstva u vidu donacija morati da se „vraćaju“ kroz, na primer, rušenje i onih pravih vrednosti i istine u dosadašnjim planovima i programima?

Da li će to biti još jedan promašaj ili ne? Setimo se samo takozvane „Šuvarove reforme“ koja je na ovim prostorima osakatila intelektualni potencijal pod sloganom ZASRO (Zajedničko SRednje Obrazovanje, 9 i 10 razred posle osmogodišnje škole) i USRO (Usmereno SRednje Obrazovanje u trajanju od samo dve godine). Da li je tada bilo 8+4=8+2+2? Naravno da nije.

Reforma da, ali sveobuhvatna od planova i programa preko materijalnog momenta ali do onih koji su u tome neposredni učesnici: profesori, nastavnici, učenici pa i prosvetne vlasti. Država mora biti garant suštinskih promena a ne reforme radi reforme. Reforma je latinska reč koja znači preobražaj. Da li je ovo reforma?
kosovski_bozur @ Čet, 01.02.2007. 15:15

Komentari

e moj "kosovski_bozuru", prodje dve god. al ne videh ni traga od promena.
aragorn aragorn @ Ned, 11.01.2009. 01:36