Udruženja: Podrška kolegama iz Vranjskih i OK radija

Udruženja: Podrška kolegama iz Vranjskih i OK radija

- Novinarska i medijska udruženja pružaju punu podršku kolegama iz nedeljnika Vranjske i OK radija koji protestuju zbog skandalozno sprovedenog lokalnog konkursa za javni interes u sferi javnog informisanja u Vranju, na kojem su novac dobili mediji bliski vlasti ili oni povezani sa članovima tzv. stručne komisije za dodelu sredstava. Članovi komisije, imenovani ne zbog stručnosti već po svemu sudeći da sprovedu prethodno donete partijske odluke, izabrani na predlog nerelevantnih novinarskih udruženja, novac građana dodelili su i medijima kojima građani Vranja nemaju nikakav pristup, anonimnim portalima, vlasnicima medija sa kojima su i porodično povezani, izvrgnuvši tako ruglu princip konkursnog sufinansiranja i namerno zaobišavši ugledne, ali očigledno ne i podobne vranjske medije, odnosno njihove medijske projekte. Udruženja ističu da je konkurs u Vranju nažalost samo još jedna potvrda da je konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja doživelo potpuni kolaps, ali ne zbog toga što je u pitanju loš mehanizam kao takav, nego zbog toga što ga je vlast, ne prezajući od kršenja zakona i moralnih načela, pretvorila u instrument za finansiranje režimskih i rođačko-kumovskih medija, ne obazirući se ni na javni interes ni na kvalitet medijskih sadržaja. Iako udruženja smatraju da u novu Medijsku strategiju, i medijske zakone koje će proisteći iz nje, treba uneti izmene koje će garantovati da sistem projektnog finansiranja funkcionisaše po principima javnog interesa, nediskriminatornosti, transparentnosti, uz čitav niz kontrolnih mehanizama – činjenica je ni da te promene neće doneti ništa novo u atmosferi bezakonja i političkog nasilja - piše u saopštenju medijskih udruženja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Asocijacija Lokal pres – LP, Asocijacija onlajn medija – AOM
savamajstor savamajstor @ Sub, 22.07.2017. 00:13
Podržavam slobodu medija kao jedan od najbitnijih stubova demokratskog društva!
lepi džoni @ Sub, 22.07.2017. 12:45
OK radio se uvek trudio da bude svoj. Baš me je potresla nedavna smrt vlasnika, čoveka koga sam poštovao. Goran je mnogo voleo radio kao medij i napravio jednu od najboljih radio stanica u Srbiji.

I Vranjske su uvek bile svoje, prave nezavisne novine. To danas u Srbiji ne prolazi.

Polupismen @ Pon, 24.07.2017. 12:15