Bljesak: Svega ima to istina pa i žene piju vina...

Bljesak: Svega ima to istina pa i žene piju vina...

- Na toj strani trga je i klupa na kojoj danonoćno sjedi pjesnik Laza Kostić. Iskolan, k'o pjesnik, krade bogu dane, šta će drugo :) U ruci mu knjiga, na rastvorenoj dvolisnici Santa Maria della salute. 
Malo ko i u Srbiji zna da je proslavljeni Radivoj Korać, nekad najbolji košarkaš Europe, rođen u Somboru, isto kao što i malo ko u Hrvatskoj i naslućuje da su u istom mjestu prvi put zakmečali filmadžija i političar Ivo Škrabalo te njegov stariji brat Zdenko, svjetski priznari medicinski stručnjak i neko vrijeme hrvatski ministar vanjskih poslova. A tek, recimo, Tom Gotovac, glumac te avangardni performer i redatelj, koji je puno poznatiji ne samo u Zagrebu, već i u Londonu, Moskvi ili Berlinu nego u svom rodnom mjestu. 
Slabo njih znaju i Somborci, ne vidjeh im u gradu baš nikakvog traga, ali su ponosni na slikara Milana Konjovića, pisca Veljka Petrovića, pionira kinematografije Ernesta Bošnjaka i neke druge. Ipak, čast svakome, ali kad se sve zbroji i oduzme, Sombor je najviše proslavio čovjek koji je otpjevao stih što ga stavih u naslov, Zvonko Bogdan. 
Pročitajte više na sajtu bosanskohercegovačkog portala Bljesak


poruka menjana pre 1 godinu
savamajstor savamajstor @ Pon, 04.02.2019. 01:57