GV: Matica srpska nastavlja da gura društvo u šovinističko živo blato

GV: Matica srpska nastavlja da gura društvo u šovinističko živo blato

Foto 34070- Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje izjave predsednika Matice srpske Dragana Stanića, kojima se nastavlja tradicija raspirivanja pogubne velikosrpske nacionalističke retorike, koja je ključni uzrok civilizacijske propasti društva u Srbiji kojoj prisustvujemo već više od 30 godina. Stanić je u intervjuu opskurnim beogradskim „Večernjim novostima” na čijem čelu je Milorad Vučelić, jedan od „prvoboraca” propagande etnonacionalizma i ratova, ponovio stare šovinističke teze: da je Crna Gora „srpska država”, da je na delu međunarodna zavera protiv Srba, da je ćirilica u Srbiji ugrožena, da su Srbi „najmirotvorniji narod u regionu”, da su Srbi svugde u regionu „elementarno ugroženi” a da su nam svi susedi praktično neprijatelji, kao i večitu mantru o „kosovskom zavetu”. Matica srpska je nažalost još jedna u nizu institucija u Srbiji koja je do te mere zagađena nacionalizmom da je odavno izgubila bilo kakvu emancipatorsku ulogu. Umesto toga, ona nastavlja sa guranjem društva u još dublje šovinističko živo blato. Da zlo bude veće, takva užasna propaganda sprovodi se iz Vojvodine, koja je nekada važila za oazu suživota i tolerancije u ovom delu sveta, a koju etnonacionalisti pokušavaju da pretvore u potpuno srpsku pokrajinu, kako bi se „raskusurali” za gubitak Kosova.
Srpski etnonacionalizam i šovinizam u ratovima iz devedesetih godina 20. veka imao je sva obeležja fašizma, a krvavi tragovi tog fašizma vuku se i dan-danas regionom kao zla kob. Društvo u Srbiji je dubinski zagađeno tom ideologijom, u čemu apsolutno dominira vladajući režim, koji čine upravo osobe koje su bile a bliski saradnici zlikovačkog režima Slobodana Miloševića. Međutim, zapanjuje činjenica da u tom smislu u Srbiji skoro i da nema društvene i političke alternative koja je svesna da je upravo velikosrpski nacionalizam uzrok civilizacijske propasti kojoj prisustvujemo. Apelujemo na sve snage u društvu koje su jasno i izričito antinacionalistički opredeljene da se ujedine u borbi protiv nacionalističke pošasti. Naročito apelujemo na takve zdrave društvene snage u Vojvodini, koje moraju da pokušaju da ponude društvenu platformu za odbranu naše pokrajine od nastavka etničkog inženjeringa kojem svedočimo i iz usta predsednika Matice srpske - saopštila je Građanska Vojvodina.
Članice GV su Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interlkulturalnu komunikaciju.
savamajstor savamajstor @ Pon, 29.07.2019. 22:13
Bilo bi predivno da se Vojvodina odvoji od matice srBske
vojvodina @ Sre, 31.07.2019. 14:39
Ako ima nešto što se u ovoj zemlji po odvratnosti može meriti sa šovinizmom onda je to ovo vojvođanerstvo zaogrnuto tobožnjim građanizmom. Fujjj... ološu neuki! Nemam živaca da objašnjavam slepcima zašto nije bilo, nema i ne može biti NIKAKVE Vojvodine bez srpstva.
P.S. Matica, koja kao i ostale institucije ove zemlje ima i svetle ali i trenutke na koje možemo biti manje ponosni je ionako neprestano na udaru istog mitomanskog autobus-bašibozuka samo i jedino zbog prideva "srpska", pa da je Stanić pričao o uzgoju kalifornijske gliste isto bi prošao.
Rade Z @ Sre, 31.07.2019. 20:08
vojvodina: Bilo bi predivno da se Vojvodina odvoji od matice srBske
vojvodina
potseti nas samo, kome bi to bilo divno .


Rade Z
 Fujjj... ološu neuki!Rade Z
a ti Rade Z, za tebe kanda svi odreda "ološ". nastaviš li tako ostaćeš sam naspram svih

obican posmatrac @ Sre, 31.07.2019. 21:43
"...za tebe kanda svi odreda "ološ"..." naravno, kad su to samo dve strane jedne iste medalje. Sa jedne strane srBski pseudo-nacionalisti pljačkaške provinijencije prigodno ogrnuti EU zastavom a sa druge secesionisti prigodno zaogrnuti plaštom ljudskih prava i vojvođanerskog kobajagi građanizma.  

"... nastaviš li tako ostaćeš sam naspram svih..." cenim da je ipak sa moje strane nekoliko miliona normalnih građana Srbije, a sa te dve strane za koje se očekuje da se svrstavamo kao stado ovaca, samo fukara. Da, i ološ!
Rade Z @ Uto, 06.08.2019. 09:35
Rade Z
mogu li onda da te razumem, ovako: Ako oduzmemo "ogrnute" i "zaogrnute", ostaješ ti i nekoliko miliona još neogrnutih, ili po tebi "normalnih* , a to može da bude bar tri miliona, jer samo dva nije "nekoliko".

moje skromno promišljanje ide u prvcu da ovde imamo ozbiljne secesioniste i tu se slažemo, mada pod ozbiljnim ne mislim na broj već opredelenje.obican posmatrac @ Uto, 06.08.2019. 15:09
rade z  (pismen sam) odakle si ti "sleteo"? 
eči @ Sre, 07.08.2019. 20:34
Ovaj Rade bas klasican primer politcko,kulturoloske,diplomatske evolucije.Bravo Rade al ovo je Novi vek.Da na prostoru Vojvodine je za Vas jake i velike bilo i belog hleba.Jedino ne znate kada je ovaj grad diplomatijom i mudrscu postao slobodan.Pogledaj malo u Arhivu.Multikulturalnost ovog grada je je njegov ponos i kvalitet.Jedino za takve je dzaba kreciti
fijaker @ Sre, 14.08.2019. 17:44
U Evropi su trenutno naj demokratjske i naj socijalnije zemlje nekadasnji Vikinzi.Da oni nisu jeli srebrnim viljuskama ali su mentalno evoluirali.A takvi srcani kao ti uce mlade(koji nece da jedu korjenje)ili se prodaju ideologijama da beze.Volece uvek svoju Otadzbinu i bolece ih.Ali volece i zivot i nece se jeftino prodavati ili trpeti ili cekati da dodje neki Dzedaj.Radice,patiti,ziveti od svog rada.Zivece svoje zivote
fijaker @ Sre, 14.08.2019. 18:13
Mora da, po konjušaru, vojvođanerska gramatika podrazumeva da se najdemokratskija i najsocijalnija pišu odvojeno... Da li je jasno zašto se radi o ološu neukom, funkcionalno nepismenom, koji ne razume ono napisano i (valjda) pročitano. I to će da lamentira nad elibertacijom Sombora, multikulturalnosti.... Do sada je i onaj upregnuti ispred njega  morao da nauči da su tu slobodu platili ISKLJUČIVO Srbi i Bunjevci. A to se može saznati i u Arhivu.
O apsolutnoj besmislenosti drugog kočijaškog komentara ne bih....
Rade Z @ Sub, 17.08.2019. 20:53