NDNV: Nedopustivi napadi na lokalne novinare koji brane javni interes

NDNV: Nedopustivi napadi na lokalne novinare koji brane javni interes

Foto 9435- Nezavisno društvo novinara Vojvodine osuđuje pokušaj Narodne stranke da diskredituje one novinare u Subotici koji su se u svojim tekstovima bavili rušenjem starih zgrada u zaštićenom delu grada. Saopštenje gradskog odbora Narodne stranke u Subotici smatramo napadom na integritet profesije i pokušajem pritisaka na onaj mali broj novinara u manjim sredinama koji su još spremni da postavljaju pitanja od javnog interesa ili da ukazuju na moguće zloupotrebe u gradovima i opštinama. 
Kvalifikacija u saopštenju da je ukazivanje na moguće kršenje zakona zadatak institucija a „ne kvazi novinara, lokalnih portala” je nedopustiva. Uloga novinara je upravo to da predstavljajući činjenice brane javni interes. Krajnje je vreme da to prepoznaju i političke stranke i inicijative. Prema istraživanju Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija - Local Press iz 2018. godine, više od 80 posto lokalnih novinara u Srbiji smatra da postoje ozbiljne prepreke za ostvarivanje medijskih sloboda i prava. Zbog toga je neophodno da građani i građanke stanu u odbranu novinara koji poštujući Kodeks novinara Srbije rade u interesu zajednice. 
Podsećamo da je na sajtu Radija slobodna Evropa objavljen tekst o rušenju objekata u zaštićenom delu grada Subotice, koji je prenet i na lokalnom portalu „Magločistač”, nakon čega se oglasila Gradski odbor Narodne stranke uz pokušaj diskvalifikacije novinara i medija koji su se bavili ovom temom. U međuvremenu sajt Magločistač je objavio da je na društvenoj mreži Facebook blokiran domen tog portala i zbog toga ne mogu da dele sadržaje na toj mreži. Prema njihovim informacijama, stranica je prijavljena i pretpostavljaju da je reč o „organizovanom napadu na nalog” - saopštilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine. 
savamajstor savamajstor @ Pet, 08.11.2019. 03:16