Različiti programi u godini jubileja

Različiti programi u godini jubileja

Povodom 120 godina od rođenja Milana Konjovića matična galerija priprema seriju događaja. Najavljeno je uramljivanje i prikazivanje do sada gotovo nepoznatih radova umetnika.

Foto 30849Galerija Milan Konjović, prvu u nizu manifestacija najavljuje za Dan Grada Sombora, 17. februara. Biće organizovana posebna izložba, koja nosi naziv „Slikarstvo Milana Konjovića od 1913 do 1918. godine”. - Radi se o slikama koje su stare 98, 100 i 102 godine, iz našeg fundusa i predstavljaju pravo bogatstvo, s obzirom „na značaj kulturnog dobra od velike važnosti” - prenela je Milena Rackov Kovačić, direktorka Galerije Milan Konjović, naglašavajući da će izuzetno interesantna biti i jesenja izložba, za Dan oslobođenja Sombora.
- Planiramo da kroz konkurse Ministarstva kulture RS i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu obezbedimo sredstva i uramimo i opremimo 59 dela (44 akvarela i 15 tempera) koje još niko nije video, sem nas zaposlenih, koji ih redovno svake godine, popisujemo. Ovo činimo baš u godini jubileja, jer su za 52 godine postojanja GMK, ove slike stajale u rafovima. Prikazivanjem publici u okviru naše tematske izložbe, biće prilika da se izložba postavi i u drugim gradovima, kako bi ljubitelji umetnosti videli i ovu tehniku kojom je stvarao maestro Milan Konjović - ispričala je direktorka. Ona je ovom prilikom najavila i gostovanje u Dubrovniku. - Našu izložbu „Dubrovnik, Mlini, Cavtat” odobrilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Biće otvorena tokom maja u Umetničkoj galeriji u Dubrovniku. Posebno je značajna jer je čini 35 ulja na platnu iz umetnikove „crvene faze”. Dela su nastala baš u navedenim mestima, obzirom da je Konjović sa porodicom od 1930. do 1940. godine letovao i slikao baš tamo - objasnila je Rackov Kovačić.
Direktorka je podsetila da je u okviru saradnje Spomen zborke Pavla Beljanskog i Galerije Milan Konjović, 1. februara u Novom Sadu prikazan film Snežane Subić, „Jubileji” i predočila da će 21. oktobra, na godišnjicu smrti u Somboru biti organizovan okrugli sto „Reč, dve o slikarstvu Milana Konjovića”.
savamajstor @ Uto, 13.02.2018. 08:30